Żółwie greckie – wygląd, pochodzenie i sposób odżywiania
W Europie występuje wiele gatunków gadów. Żółwie greckie zaś są przedstawicielami dumnych, opancerzonych zwierząt. Cieszące się popularnością wśród hodowców, ale i bliskie zagrożenia wyginięciem, mają dietę, której przestrzeganie jest szalenie istotne, by przetrwały. Potrzebujesz więcej informacji? Sprawdź ten artykuł.
Żółw grecki – charakterystyka i występowanie
Gatunek ten zalicza się do żółwi lądowych. Jego przedstawiciele mają małą brązową główkę na długiej szyi. Szczęki kształtem przypominają dziób. Pancerz grzbietowy ma wysokie sklepienie, w kolorach żółci, brązu lub oliwkowo-brązowym. Charakterystyczne dla jego umaszczenia są ciemne plamy na wąskich tarczach. Plastron jest żółtawy w plamki (czarne albo brązowawe). Zwierzęta te mają mocne nogi zakończone pięcioma pazurami z przodu i czterema z tyłu.
Warto podkreślić, że w przypadku tego gatunku obserwuje się znaczący dymorfizm płciowy. Samice są większe od samców. Mają jednak krótsze ogony. Długość całego zwierzęcia sięga 25-30 cm.
Gdzie naturalnie występuje żółw grecki? Można go spotkać w większości krajów basenu Morza Śródziemnego. Bytuje na całym obszarze Bałkanów, we Włoszech, zachodniej Turcji i na wschodnich wybrzeżach Hiszpanii. Niektóre podgatunki występują także m.in. na Sycylii i Balearach. Żyje zazwyczaj w suchych lasach śródlądowych i przybrzeżnych.
Jaka jest dieta żółwi greckich?
Są to zwierzęta roślinożerne. W ich menu więc znajdują się przede wszystkim różnego rodzaju rośliny polne i chwasty. Chętnie zjadają łodygi, liście, jak i kwiaty. Dużo rzadziej żywią się owocami i warzywami.
Żółw grecki – czy to dobry towarzysz dla człowieka?
Dla wielu miłośników zwierząt egzotycznych żółw grecki stanowi atrakcyjnego gada do hodowli. Może to budzić jednak pewne kontrowersje ze względu na jego status prawny, a także nieznajomość sposobu żywienia. Poza tym zwierzęta te nie są takimi pupilami jak pies czy kot i nie przyzwyczajają się do swoich opiekunów.